zondag 1 juni 2014

Nederland zonder sambavoetbal langs Ghana

Het Nederlands elftal heeft in het tweede oefenduel van de WK-voorbereiding met 1-0 gewonnen van Ghana. Op de dag dat bondscoach Louis van Gaal zijn definitieve selectie bekendmaakte was Oranje in De Kuip een maatje te groot voor de weinig geinspireerd ogende Afrikanen, die van geluk mochten spreken dat de uitslag niet hoger uitviel.
Van Gaal begon aan het duel met zijn beoogde basiself. Daley Blind startte als linksback en Jonathan De Guzman kreeg daardoor de kans zich te bewijzen op het middenveld (op de foto in het midden de basiself).
Al na vijf minuten kwam Oranje op voorsprong. De drie meest aanvallende spelers in het 5-3-2-systeem deden wat van ze werd gevraagd. Wesley Sneijder zette een aanval op, speelde Arjen Robben aan en kreeg de bal vervolgens terug. Eenmaal in het zestienmeter gebied kon Sneijder breed leggen en mocht aanvoerder Robin van  zijn 43ste interlandgoal (84 caps) aantekenen. Oranje wilde snel de score opvoeren. De inschuivende  Blind, die de linkerflank bestreek, was de bron van een grote kans voor Robben. De aanvaller van Bayern München kreeg de bal op een presenteerblaadje van de Ajacied maar tikte de bal over en naast het doel.
Robben bleef nadrukkelijk aanwezig. Op aangeven van de  andere back, Daryl Janmaat, kreeg hij weer een kans. Dit keer schoot Robben de bal tegen doelman Kwarasey aan. Ook bij een derde poging van De Bayern aanvaller bracht de Ghanese doelman redding.

Schrik

Tussendoor was Robben met de schrik vrijgekomen. Na een bizarre tackle van Sumaila mocht de voor Oranje zo belangrijke aanvaller opgelucht ademhalen dat hij nog kon blijven staan. Naarmate het rustsignaal naderde vloeide de aanvalskracht bij Oranje wat weg, maar werd eveneens helemaal niets weggegeven. Bovendien viel op dat Oranje in de omschakeling constant snel gevaar stichtte.
Na de onderbreking was opnieuw Robben met een vrije trap als eerste dicht bij de 2-0. Zijn poging verdween net over de lat. Oranje drong nog wel aan, maar kon de 2-0 niet meer op het scorebord krijgen ondanks de nodige mogelijkheden.
De vraag is na het duel van vanavond of Van Gaal, die zijn basiself tot een kwartier voor tijd (toen Memphis Depay Robin van Persie kwam aflossen) liet staan, tevreden is over de opbouw. Voorafgaand aan het duel had de Oranje-keuzeheer nog aangegeven in dat aspect verbetering te willen zien ten opzichte van de eerste oefenwedstrijd tegen Ecuador (1-1). Pluspunt was in ieder geval wel dat er ook na rust helemaal niets werd weggegeven. In de laatste minuten mocht ook Jeremain Lens nog invallen voor Wesley Sneijder.