maandag 16 juni 2014

Zwitserland in extremis langs Ecuador

Het groepsduel in Groep E, tussen Ecuador en Zwitserland is na een spannende wedstrijd geëindigd in een overwinning voor de Zwitsers. Door een goal van invaller Haris Seferovic werd het in de extra tijd 2-1.
Bondscoach Ottmar Hitzfeld van Zwitserland had de kopsterke verdediger Philippe Senderos niet opgesteld in de basis. Het gemis van lengte achterin leidde indirect tot de eerste goal van de tegenstander.

Nadat onder anderen Xhaka,  Rodríguez en Shaqiri namens de Zwitsers gevaarlijk waren geweest via schoten van afstand, was het Ecuador dat op voorsprong kwam. Een vrije trap van de linkerflank van Ayovi kon door Enner Valencia worden binnengekopt: 0-1.Geen enkele speler van Zwitserland legde hem daarbij een strobreed in de weg of sprong zelfs maar omhoog.

De voorsprong was niet conform het spelbeeld. Zwitserland was de gehele eerste helft de betere dan de verdedigend spelende Zuid-Amerikanen, die loerden op snelle counters. De Zwitsers konden de Ecuadoriaanse defensie echter niet laten wankelen. Wel appelleerde Zwitserland nog voor een penalty, toen een schot van Shaqiri een Ecuadoriaanse hand raakte. Een strafschop kwam er echter niet.

Doelgericht

Direct na de pauze stelde Zwitserland rap orde op zaken. Een corner van Rodríguez werd door de koud in het veld gebrachte Mehmedi (in de rust ingevallen voor Valentin Stocker) van dichtbij binnengekopt. In de rest van de aantrekkelijke en volledig open tweede helft zag Zwitserland een treffer van Josip Drmic (alweer) onterecht afgekeurd worden wegens buitenspel. De mannen van Hitzfeld kregen de betere kansen op de winnende goal. Ecuador was op de counter een aantal keer gevaarlijk, maar leek op weg naar het eersgte gelijkspel van het toernooi.

In de absolute slotfase gingen de Zwitsers er alsnog met de overwinning vandoor. Vlak nadat Ecuador een grote kans kreeg op de late overwinning, zorgde een tweede invaller (Haris Seferovic) voor de goal aan de andere kant. Weer was Rodríguez de aangever, waarna Seferovic bij de eerste paal hard en hoog binnenschoot en zijn land zo een 2-1 overwinning bezorgde.